Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Odbojkaši svesni propuštene prilike: Imali otvoren put ka Rimu, poraz boli, igra raduje

Vreme čitanja: 3min | sre. 13.09.23. | 08:10

"Utakmica protiv Poljske bila je jedna od najboljih za nas ove godine", rekao je Marko Podraščanin posle poraza u četvrtfinalu

Još prilikom žreba bilo je jasno da će Srbija naleteti na minu u četvrtfinalu. Odbojkaši su znali da će drugo mesto u grupi, iza Italije koja je svetski i evropski šampion, doneti preteškog protivnika u četvrtfinalu... Sinoć se i pokazalo zašto su se takvog puta pribojavali.

Odigrali su odličan meč izabranici Igora Kolakovića, ali je na drugoj strani bila selekcija koja je u ovom trenutku jača, ima više iskustva, dužu klupu... Ispostavilo se da je nepromostiva prepreka.

Izabrane vesti

Prvi set je pripao Srbiji, treći je zamalo mogao da bude takođe na strani Orlova, ali ipak su čelične živce tada pokazali vicešampioni sveta i slavili - 36:34. Posle takvog raspleta sve je za njih bilo lakše, jednostavnije - znali su da sve ide po njihovom planu.

Izbegli su taj-brejk, završili su posao u završnici četvrtog perioda i idu na megdan Slovencima. U drugom polufinalu sastaju se Francuska i Italija.

Marko Podraščanin i drugari odlaze kući i okreću se olimpijskim kvalifikacijama, koje su za ovu generaciju možda i važnije od EP.

"Mislim da je bila sjajna borba, i s jedne i s druge strane. Videli smo u prvom i trećem setu, u tim egal situacijama, koliko je bilo napeto. Mislim da smo odigrali jedan dobar meč, sjajan meč. Sa mnogo grešaka, ali i sa mnogo dobrih stvari", rekao je selektor Srbije Igor Kolaković. "Nedostajalo je možda i iskustva u tom trećem setu. Tri servis greške smo imali na set loptama, promašene neke zicer situacije. Ali, stvarno sam srećan što su ovi momci, pružili dostojan otpor Poljskoj, koja je prva na rang listi. I što smo pokazali da nismo baš tako daleko od kvaliteta koji nam treba za pobedu protiv Poljaka".

Ponosan zbog svega što su prikazali protiv Grbićeve čete, ali i generalno na kontinentalnom šampionatu bio je i najiskusniji u taboru Orlova - Marko Podraščanin.

"Za razliku od utakmice sa Italijom u grupi, gde smo stvarno loše izgledali, sad je bilo mnogo bolje - jedan od najboljih mečeva ove godine za nas. Šteta za treći set, imali smo nekoliko kontri, imali smo dobru igru, energiju - igrači sa klupe su dali doprinos. Međutim, Poljska je pokazala zašto je jedna od dve najbolje ekipe na svetu. Velika škola za nas. Znali smo da će ovo biti krucijalni meč, s obzirom na to kakva nam je ekipa rival. Šteta, imali smo možda otvoren put za Rim. Ovo je škola za mlade igrače, treba im da igraju što više protiv ovakvih igrača i trenera svetske klase. Nadam se da ćemo podići formu za najvažniji deo leta - kvalifikacije u Japanu. Poraz boli, jer smo znali da pobeda znači borbu za medalju. Raduje me igra, jer smo iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje. Stvarno su nas nijanse delile od polufinala", slegao je ramenima Podraščanin, svestan propuštene prilike da se napravi veliko iznenađenje.

Fokus odbojkaša brzo se prebacuje na kvalifikacije... Odlazak na OI već dugo sanja naša muška selekcija, koja je poslednji put učestvovala 2012. u Londonu. Na putu ka Parizu sada im stoje Slovenija, Amerika, Japan, Turska, Tunis, Egipat i Finska. Dve reprezentacije će obezbediti kartu za centralni sportski događaj naredne godine. Kvalifikacioni turnir igra se od 30. septembra do 8. oktobra u Tokiju.

"Utakmica protiv Poljske je pokazala i pored poraza, da nismo daleko od ekipa s kojima ćemo igrati u Japanu - mislim na domaćina, Sloveniju i Ameriku. Treba nam da se osvežimo. Treba nam da uradimo neke stvari, jer su utakmice sa Poljskom i Italijom pokzale gde treba da budemo mnogo bolji, da bismo mogli da ih pobeđujemo. U Japan idemo sa ovom borbenošću, optimizmom i sa željom da sa tog turnira odemo na Olimpijske igre. Iako znamo da postoji i druga šansa, ali prva je već u Japanu", zaključio je Igor Kolaković.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Četvrtfinale

Ponedeljak (Varna)

Slovenija - Ukrajina 3:1 (25:17, 31:29, 21:25, 25:23)

Francuska - Rumunija 3:0 (25:22, 25:14, 27:25)

Utorak (Bari)

Poljska - Srbija 3:1 (26:28, 25:15, 36:34, 25:17)

Italija - Holandija 3:2 (19:25, 25:17, 25:16, 23:25, 15:12)

Polufinale

Četvrtak (Rim)

18.00: Poljska - Slovenija

21.15: Italija - Francuska


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara